Ocak 19, 2005

IRAN Nasıl Savaşacak?

Amerika ve Israil'in Iran'a karsi hazirliklarina giristikleri askeri operasyonlara yonelik haberler her gecen gun medyada yer almakta.
Bu operasyonlara karsi Iran'da buyuk capta bir hazirlik icerisinde.

Iran'in kuzeyinde ve guneyinde 1 hafta suren hava ve kara tatbikatlari basariyla bitirildi.Gozlemciler tarafindan olaganustu olarak degerlendirilen bu tatbikatte helikopterlerle ve ucaklarla hizli bir sekilde asker indirmeyi ve bindirmeyi iceren mobil operasyonlar yapildi ve degisik fuzelerle birlikte yuzlerce tank kullanildi.

Su ana kadar yeni olusturulan bir askeri birime,ulkeye yapilacak potansiyel saldirilara karsi 'asimetrik savas teknigi'ne gore karsi koymak icin25,000 kisi gonullubir sekilde "intihar bombacisi" olarak
kayit oldu.

Amerika'nin Iran'a karsi girisecegi operasyona karsilik Iran,ABD'nin Irak'ta yaptigi yogun bombalama operasyonlarindan cok sey ogrendi.
Ayrica Iran'in Irak'la yaptigi savastan ve 1987 ve 1988 yillari arasinda Amerika'yla surtusmesinden ogrendigi bir cok savas derside
mevcut. Bu tecrubeler isiginda Iran Amerikan super gucunun zayifliklarini merkez alan bir taktikle degisken ve kompleks bir savunma stratejisine odaklandi ve bu dogrultuda kara gucleri ve gerilla taktikleri kurdu.
Amerika merkezli Atlantic Mountly dergisinde konuyla ilgili cikan
"Iran War Game" makalede Iran'a karsi girisilecek bir operasyonun
ABD'ye maliyetinin on milyon dolarlar civarinda kalacagi hesap edil-
mekte ve bu hesaba Iran'in saldiri stratejisi dahil edilmemektedir.
Amerika'nin savasta ilk onceligi onemli askeri hedeflere yapacagi saldirilarla Iran'nin komuta sistemini yok etmektir.Bu amaca yonelik olarak ABD jet ucaklari Kuzestan bolgesindeki hava sahasini ihlal ederek Iran hava savunma sistemini test etmektedir.

Iran'nin yuksek teknolojiye dayali balistik mobil fuze sistemi Iran'in savunma sisteminde cok onemli bir rol oynamaktadir.Iran'in Fuze savunma sistemine verdigi onem Irak'in Amerika'yla yaptigi savaslarda basarili bir sekilde Kuveyt'te,Israil'e ve Arabistan'a firlattigi fuzelerden ve ABD savunma sistemine verdigi buyuk capli zararlardan kaynaklanmaktadir.

Bugunun kosullarinda evrim gecirmis Iran'in askeri doktirini Sahab-3 ve Fetih-110 gibi Tel-Aviv'i bile rahatlikla vurabilecek uzun menzilli fuze sistemi uzerine kurulmustur.

1985'de Iran 50 km capli Oghab roketini, 1986-87-88 arasinda 120 km ve 160 km capinda Mushak topcu roketini gelistirdi.1998'de Scud-Bs'yi toplayarak Kuzey Koreli teknik uzmanlardan yardimlar alarak fuze uretme ve gelistirme merkezi kurdu.Scud fuzeleri yerine Iran 1300 km capli Sahab-3 ile Sahab-4 fuzelerini gelistirdi.1998'de test edilen Sahab-3 fuzesi daha da gelistirilerek 2,000 km'lik bir menzile erisecek bir noktaya getirildi.

1990'li yillarin ortalarina kadar Iran,elindeki yuksek petrol gelirleri nedeniyle askeri harcamalarinda herhangi bir kisintiya gitmedi.
Iran'in elindeki balistik fuzelerin bir cok acidan Iran'a sagladigi avantajlar bulunmaktadir.
Herseyden once bu fuzelerin uretim maliyetleri cok dusuktur ve hammadde acisindan disa bagimlilik cok azdir.Ayrica fuze ihraci konusunda herhangi bir uygulama veya kontrol soz konusu degildir.
Fuzelerin mobil olmasi saklanmasini ve tasinmasini kolaylastirmaktadir ve cok etkili silah olamalari sebebiyle dusmana fark ettirilmeden kolaylikla kullanilmaktadirlar.Fetih-110 fuzelerinin hazirlanmasi bir kac dakika surmektedir.Buna ilaveten fuzeler savas sirasinda cok buyuk karisikliklar yaratarak en iyi askeri planlari bile alt ust edebilmetedir.
Mart 2003'de Irak-Kuveyt sinirinda toplanan ABD askeri gucleri fuze saldirilari yuzunden savasin hemen basinda plan degisikligi yapmis kara gucleri ancak 21 gunluk agir hava saldirisindan sonra Irak'a girebilmistir.

Bu sebeblerden dolayi Iran kendisine yapilacak olan bir saldiriyi cok genis capli bir fuze saldirisiyla cevap verecek kapasitededir.
Azerbaycan,Irak,Turkiye ve oteki korfez ulkeleri gibi ABD askeri ustlerine evsahipligi yapan ulkeler bu saldirilarin hedefi haline gelecektir.

Iran'nin cizdigi bu stratejinin amaci Amerikan saldirisina karsi ev
sahipligi yapacak olan komsu ulkeleri caydirmaktir.Bu saldirilar ABD operasyonlarina ev sahipligi yapacak olan ulkelerin ekonomilerine uzun vadeli olarak cok buyuk zararlar verecektir.

Iran'in bir baska stratejisi Amerika'nin kontrolunde tutmaya calistigi Afganistan ve Irak gibi ulkelerde ulkelerde krizleri arttirarak ABD'nin bu bolgelerdeki ayaklarini kesmek ve ters bir domino etkisi yaratmaktir.

Onemli bir diger stratejik unsur ise "psikolojik savas"tir.Irak'tan cikartilan derslerde goze carpan bir baska ozellik ise savastan once
ABD'nin yaptigi propagandalarla Baaz Partisi ust duzey askeri komitesi arasinda ayriliklar cikartmasi ve halkla rejim arasinda gerilimler yaratmasidir.Buna duruma yonelik Iran'in karsi stratejisi olum korkusuyla dolu ve motivasyonu dusuk olup yabanci topraklarda savasan ABD askerleri uzerine kuruludur.Iran'la bir savas Amerika'da yeni askeri alimlara yolacacak ve askere mecburi bir sekilde katilacak olan yeni askerler Irak'ta ve Afganistan'daki Amerikan askerlerinin durumunu da gozeterek orduda buyuk bir hosnutsuzluk yaratacaklardir.Iran'da bu askerler uzerinde propagandalar yaparak bu savasin ABD icin degil Israil icin yapildigini soyleyecektir.