Ocak 18, 2005

ABD, İran’ı vurmak için gizli keşif yapıyor’

The New Yorker dergisi, Amerikan özel birliklerinin Bush yönetiminin yeni ‘stratejik hedefi' olan İran'da seçilmiş bazı hedefler üzerinde keşif çalışması yaptığını öne sürdü.

Irak'taki Ebu Ğıreyb skandalını deşifre eden ünlü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'in imzasını taşıyan haberde, ABD'nin İran'da örtülü bir operasyon yürüterek, gelecekteki bir operasyon için potansiyel nükleer, kimyasal ve füze hedeflerini tespit ettiğini yazdı. İran'da nükleer faaliyetlerin yürütüldüğünden şüphelenilen en az üç düzine bölgeyi tespit etmek için yürütülen keşif görevinin, geçtiğimiz yazdan bu yana devam ettiği ifade edildi.

Haberde, yüksek düzeyli eski bir istihbarat görevlisinin “Bu, teröre karşı bir savaş ve Irak, bu savaşın sadece bir cephesi. Bush yönetimi buna büyük bir savaş alanı olarak bakmaktadır. Bir sonraki adımda, İran saldırısını göreceğiz.” dediği kaydedildi. Hersh'e konuşan, Savunma Bakanlığı ile yakın bağları olan bir hükümet danışmanının “Pentagon'daki siviller İran'a girmeyi ve bu ülkede mümkün olduğunca fazla sayıdaki askerî altyapıyı imha etmeyi istiyor.” dediği kaydedildi. Hersh'e konuşan bazı kaynaklar, Pentagon'daki şahin kanadın İran'daki dinî otoriteyi devirmek için küçük saldırılar yapılmasını da onayladığını söyledi.

Derginin haberinde, Güney Asya'daki bir Amerikan komando gücünün, İranlı meslektaşları ile çalışan Pakistanlı bir grup bilim adamı ile bu konuda yakın çalışma içinde bulunduğunu ifade etti. Haberde, bu görev gücünün Pakistan'dan edinilen bilgilerin de yardımıyla, gizli nükleer silah tesislerini bulmak amacıyla İran'a sızdığı belirtildi. Ülkeye Afganistan sınırından girdiği kaydedilen özel birliğin atmosferdeki radyoaktif emisyonları tespit edebilen cihazlar kullandığı ifade edildi.

Derginin haberinde ayrıca, ABD Başkanı Bush'un halihazırda bir dizi çok gizli belgeyi imzaladığı ve gizli komando grupları ile diğer özel güç birimlerinin Ortadoğu ve Güney Asya'daki 10 ülkede varlığından şüphelenilen terör hedeflerine yönelik gizli operasyonlar yürütmesi yönünde bir emir verdiği de kaydedildi. Bush yönetiminin bu operasyonları ‘istihbarat’ yerine ‘askeri’ operasyonlar şeklinde tanımlayarak, CIA'in denizaşırı ülkelerde örtülü faaliyetlerine sınırlama getiren yasal kısıtlamalardan da kurtulduğu belirtildi.

ABD yönetimi iddiaları ‘yanlışlardan oluşan bilmece' olarak değerlendirdi. Bush yönetiminin İran için diplomatik çözüm yolunu hâlâ öncelik olarak gördüğünü ifade eden Beyaz Saray iletişim sorumlusu Dan Bartlett, "Hersh'in bazı çıkarsamalarının gerçeklere dayandığına inanmıyorum." şeklinde konuştu. Hersh, Beyaz Saray'ın İran'ın ciddiye alınması gereken bir tehdit olduğu konusundaki endişelerine de karşı çıkarak, Bush yönetiminin İran konusundaki endişelerinin gerçeklere dayanmadığını ileri sürmüştü. Irak'taki Ebu Gıreyb Hapishanesi'nde Amerikan askerlerinin tutuklulara yaptığı işkencenin görüntülerini ortaya çıkaran ilk gazeteci olan Hersh, ABD ordusunun 1968'de Vietnam'daki My Lai katliamını da dünya kamuoyuna duyurmuştu.