Eylül 05, 2005

TOPLU GÖRÜŞME TİYATROSU

TOPLU GÖRÜŞME TİYATROSU

Geçtiğimiz hafta boyunca memur sendikalarıyla hükümet arasındaki toplu görüşmeleri izledik medyada. Ciddi görüşmeler olarak algıladığımız bu sürecin sonunda gördük ki aslında güzel bir tiyatro oyunu izlemişiz. Hem de bedavaya.

Ömer Dinçer'in katılımıyla gergin başlayan görüşmeler her iki tarafında kükremeleriyle devam etti. Yok %5 olsun yok %3 olsun derken komik bir rakama razı oldu Kamu Sen ve Memur Sen.Malum KESK te şerh koyarak imzaladı anlaşmayı.

İnsan şu soruyu soruyor doğal olarak: "Madem bu rakamlara razıydınız neden bu kadar tantana yaptınız ?". Hükümetle restleşmeler, eylem yapma tehditleri vs.En düşük memur maaşı için 900 küsur ytl'den bahseden sendikalar şimdi 600 küsur ytl'ye gülümseyen mutlu ifadelerle imza attılar (Her ne kadar hükümet rakam oyunlarıyla 750 ytl'den bahsetse de aslı 654 ytl gibi bir rakamdır.) Toplu sözleşme ve grev hakkı ise hemen unutuluverdi. Oysa bu haklar ,bence, paradan çok daha önemliydi. İlerde bu hak sayesinde memurların da yaptırım gücü olabilirdi işçiler gibi.

Memurlar, haberlerden izlediğimiz kadarıyla hiç memnun değiller.
Bu komik maaşların -bırakın kimseyi memnun etmesi- insanca yaşatması bile mümkün değil. Artık şu anlaşılmalıdır ki memur sendikaları, tüm şahin tavırlarına rağmen, aslında memurların hakkını gözetip kollayan kurumlar değildir.Yanlış anlaşılmasın bu tür örgütlenmelere karşı değilim. Aksine bir elin nesi var iki elin sesi var düşüncesinden hareketle gerekli olduğuna inanıyorum. Y

alnızca şu an memur sendikalarını yöneten güçlerin eylem güçlerini kullanmadan bu anlaşmayı imzalamış olması ciddi şüpheler oluşturuyor bende. Acaba diyorum bu toplu görüşmeler aslında hükümetle hükümet arasında mı geçti ? Bizler ve memurlarda bu oyunun bu yılki gösterimini mi izledik ?