Temmuz 19, 2005

Piramit'te yeni "gizli oda" teorisi

Jean Yves Verd'hurt ve Gilles Dormion, yaklaşık on altı yıldır Giza'daki Büyük Piramit (Khufu) üzerinde çalışmalarını sürdüren iki Fransız ejiptolog. Şu günlerde, uzun araştırmalarının sonuçlarını "Keops'un Odası" adlı kitaplarında yayımlamaya hazırlanan bilim adamları, dünyanın bu üzerinde en çok spekülasyon yapılan anıtının içinde, henüz bilinmeyen bir gizli odanın varlığını saptadıklarını belirtiyor ve Mısırlı yetkililerden resmen, piramit içinde çalışma yapmak için izin talebinde bulunuyorlar.


AP'nin haberine göre,iki Fransız bilim adamının bu talebinin önünde en büyük engel, konuyla biraz da olsa ilgilenenleri hiç şaşırtmayacak bir isim: Belki de dünya arkeoloji tarihinin en antipatik simalarının başında gelen, Mısır Eski Eserler Dairesi Başkanı, Dr. Zahi Hawass. "Büyük Piramit'le ilgili en az 300 farklı teori var. Herkes kendi teorisini kanıtlamak için araştırma yapmaya kalkarsa, yapı büyük zarar görür. Bu piramit, Mısırlıların kanlarıyla yapıldı, ona kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceğim" buyurmuş. (Sanki babasının kanından söz ediyor, sanki bugünkü Mısır halkıyla Eski Mısır'ın sakinleri arasında çok yakın genetik bağ varmış gibi. Bu bayat hamasetten vazgeçeceği yok Hawass'ın.)

Verd'hurt ve Dormion ise, bir hayli kararlı. 1988 yılından bu yana yürüttükleri araştırmalarda, detektör cihazlar yardımıyla "Kraliçe Odası" olarak bilinen bölmenin hemen altında kenarları 4 metreyi bulan bir gizli odanın varlığını saptadıklarını; bu odanın açığa çıkarılmasının paha biçilemeyecek yeni bilgiye ulaşmayı sağlayabileceğini belirtiyorlar. İki ejiptolog, daha önce de Meidum piramidinde daha önce varlığı bilinmeyen iki gizli oda ve iki koridor saptamışlardı. Bakalım "Kara Adamlar"ın Mısır temsilcisi Hawass'ın oluşturduğu engeli geçmeyi başarabilecekler mi..