Ağustos 10, 2006

Irak: Misket bombaları kullanılıyor - bedeli siviller ödüyor

Uluslararası Af Örgütü sivil ölüm ve yaralanmalarının sayısının yüksekliğinden ve ABD saldırılarında çok sayıda nüfusun yaşadığı bölgelere misket bombaları atmasından derin kaygı duymaktadır.

1 Nisan´da el-Hille kasabasına yapılan ABD saldırısında en az 33 sivilin öldüğü ve yaklaşık 300 kişinin de yaralandığı bildirilmektedir. Uluslararası Af Örgütü özellikle saldırılarda misket bombalarının kullanıldığına ve sivil ölümlerinin bazılarının bunlardan kaynaklanmış olabileceğine dair gelen bilgilerden kaygılıdır.

UAÖ, “El-Hille´nin sivil yerleşim bölgesine yapılan saldırıda misket bombalarının kullanılması hedefsiz saldırıdır ve uluslararası insancıl hukukun ağır ihlalidir” dedi.

“Eğer ABD sivilleri korum konusunda ciddiyse, misket bombalarının kullanımında moratoryum ilan ettiğini duyurmalıdır. Misket bombaları kullanmak sivillerin hedefsiz ölüm ve yaralanmalarına neden olacaktır”

Gelen bilgilere göre el Hille´de kullanılan misket bombaları BLU97 A/B tipinde. Her bombada 202 kutu içecek ebatlarında küçük bombacık (BLU97) bulunuyor. Bu misket bombaları yaklaşık iki futbol sahası büyüklüğündeki bir alana dağılıyor. Bu ´ölü´ bombacıkların en az %5´i ilk temasta patlamıyor ve de facto anti-personel mayın haline geliyor. Çünkü, siviller de dahil bu bombacıklarla temas eden herkes için bir tehdit oluşturuyor.

Kaynak : http://www.amnesty.org.tr/v0304200302.si Uluslararası Af Örgütü - Türkiye